Mena: CZK / EUR / HUF
Vyberte jazyk: CZ SK HU EN
0 0.00 € Prázdny košík
8 užitočných rád pre každého, kto nevie, ako na poťahovanú tortu

Poťahované torty hýbu už dlhú dobu cukrárskym svetom. Dokážu byť nádherne minimalistické, ale aj byť základom pre ďalšie zdobenie. Vždy je však dôležité poťahovaciu hmotu čo najdokonalejšie preniesť na tortu a vyhladiť. Chcete mať poťahovanú tortu ako profesionál? Pozrite sa ako na to.

Bez čoho sa nezaobídete: paletový nôž, cukrárska stierka, karta (hladítko)

Čo sa môže hodiť: cukrársky valček, otočný stojan

1. Dajte si načas

Nikam sa neponáhľajte. Nesnažte sa upiecť a ozdobiť poťahovanú tortu za dopoludnie. Nedopadne to dobre. Korpus musí byť dobre vychladnutý. Upečte si ho napríklad jeden deň popoludní a nechajte ho stáť až do ďalšieho dňa. Studený potom rozkrojte, naplňte krémom a vyrovnajte všetky nerovnosti, ktoré by pri poťahovaní mohli vadiť.

2. Zvoľte si vhodný krém

Povrch torty aj bočné okraje namažte vhodným krémom. Používa sa maslový krém, alebo maslový krém nastavený pudingom. Krém zahladí prípadné väčšie nerovnosti na povrchu. Vždy je ho nutné dokonalo vyhladiť a následne dať aspoň na šesť hodín chladiť.

3. Mažte správne

Málokto vie, že sa krém nanáša najprv na strany torty. Boky najprv úplne finálne zarovnajte a vyhlaďte. Až potom sa vrhnite na nanášanie hmoty na vrchnú stranu torty. Opäť ju perfektne vyhlaďte.

4. Poťahovacou hmotou sa nešetrí

Nejde o to, aby ste ju urobili zbytočne hrubou. Dôležité však je nemať jej málo. Používajú sa rôzne typy hotových poťahovacích hmôt, niektoré si môžete vyrobiť, vrátane fondánu, alebo sa torta poťahuje marcipánom. Kúpiť si ich môžete už nafarbené, či ich dofarbiť potravinárskym farbivom.

5. Aby sa poťahovacia hmota nelepila k podložke

Poťahovaciu hmotu je nutné rozváľať a potom nanášať na tortu. Často však bojujeme s tým, že sa nám lepí k podložke. Určite si nepomáhajte múkou. Riešením je podsypať hmotu práškovým cukrom. Prípadne špeciálnym podsypovým cukrom, ktorý je zmesou cukru a škrobu. Iným riešením je podložku podmazať tukom Crisco Shortening.

6. Aby sa poťahovacia hmota nelepila k valčeku

Ideálna hrúbka poťahovacej hmoty je 3 až 5 mm. Ak sa nám však hmota lepí na valček, je nereálne ju takto tenko vyváľať a ešte preniesť na tortu. Ideálne je používať cukrárenský nelepivý valček. Rozváľanú hmotu si uprostred preložte cez valček a preneste na tortu.

7. Takmer hodinárska práca

Poťahovanie je jemná a presná práca. Zatiaľ čo naniesť hmotu na povrch je pomerne jednoduché, okraje vyžadujú väčšiu zručnosť. Veľmi vám pri práci pomôže otočný stojan. Nikdy nepoťahujte tortu vertikálne, teda v prúžkoch zhora dole. Postupujte dookola, ľavou rukou si pridržujte hmotu, pravou ju pritláčajte. Ak budete potrebovať hmotu nastaviť, vždy začnite odzhora. Zbytok hmoty dolu odrežte.

8. Krása spočíva v dokonalom vyhladení

Nakoniec ešte prichádza fáza hladenia. Potrebujete hladítko (cukrársku žehličku, ktoré urobí povrch dokonale rovným. Existuje aj hladítko na hrany.

Kontaktujte nás